Masalah sy kadang2 bila nak tukar gear R ke P enjin tiba2 mati. masalah sy: 1. Enjin aluminium 3 Silinder 998cc ini hanyalah seberat 11kg dan yang paling penting, ianya senyap dan jimat petrol. Bila ditanya nak dapat dimana,rupanya dia yg jual minyak tu,patutlah. Klau enjin asal (kaburator) kancil, x bagus utk bolt-on turbo. Lagi satu, enjin rasa nak mati klu tgh slow. Kelisa 850 - tukar tayar. Half Cut 3. Assalamualaikom bang RotorMaster. Then it came the term of DVVT, and Perodua claiming their 1. boleh tolong tunjuk tak cara nak buka dashboard? nak tukar lampu meter. Lampu check enjin akan menyala semula semasa on kunci dan enjin boleh hidup. 0 memang terbaik tak ada masalah kalau asal enjin kereta kita 1000 cc diupgrade kepada 1300 cc. Bearing tayar belah depan dan belakang (gatal pakai sportrim 15" 3. Wiring guide for kelisa. TR adalah model 4 pintu dan dijana dgn enjin EJ-FE tanpa bantuan turbo tetapi memiliki enjin 1000cc. Yg terbaru adjust timing jd 1000 dgn tukar oil filter. 3 injin lantai RM 4000 Harga-harga diatas adalah termasuk seperti. driveshaft oilseal pun dah tukar. mula2 kereta ada bunyi dekat enjin. ada 3 engine mounting. Trade in Engine 4. tapi still l5 moderno yang aku 50/50 nak buat. Nak beli kereta terpakai ini memang banyak risikonya terutamanya kalau tak tahu cara-cara nak beli kereta terpakai. 00 Water pump MYR 70. Tukor ring piston rasenye x padan dah kot. sy pkai enjin L2s gbox auto. Sampai sekarang saya masih ada hati nak beli semula Kelisa kalau ada duit. Tanda Coil Plug Rosak. my, Malaysia's largest marketplace. Anggaran 15 ribu KM setiap kali. Kereta kenari aku mempunyai masalah pada bahagian enjin. Enjin takkan mati kalau bateri dicabut. cik tom beli kelisa ni masa pertengahan bulan 5 tahun 2011. Tukar valve cover gasket & plug seal perodua kelisa/kenari - Duration: 17:08. Transmisi manual - tukar minyak gearbox setiap 40,000km. Yg ni proton kna improve. Hamsani Bonah says. Spesifikasi: Model:proton wira a/b Tahun:1994 Enjin:4g93t gsr aksesori tambahan:turbo timer, boost meter, disc evo dpn blkang, piping 2. Bagi kelompok yang gemar dengan kerja-kerja modifikasi, K-Car itu dipilih kerana ia mempunyai banyak alat ganti dari Jepun yang boleh disalin. Semasa N enjin ok pula x gegar sangat Enjin mounting sudah tukar semua. Anba, Kereta: Perodua Kelisa 1. Hai sy ada proton wira 1. P2 SC telah menasihatkan saya untuk menukarkan semua wire yang ada dengan menyatakan bahawa mereka tidak tahu. com Perodua Kelisa Ezi For Sale Buy, Sell, Vehicles, Cars via www. 3 K3-VE, from Myvi or Toyota Passo/Boon/Daihatsu Sirion1. Perodua Axia 2017 dilancarkan - enjin 1. Dijamin tiada sebarang modifikasi pada enjin. 1575000 Sri Lanka via riyasewana. Iklan Perodua Kelisa yang "BEST". Assalamualaikom bang RotorMaster. Lebih setahun yg lepas aku pernah tukar belting keta nie tak sampai 4 ratus. kereta jepun mesti ada yang sama. The Kelisa was released in several "special" editions. tpi msi lgi dlm keadaan yg sma. Pick up mmg agak kureng, tp bila tukar ‘sport mode’ mmg syok. isi rm 10 leh g 30~40 km je. - jimat minyak/petrol sehingga 30%. tukar timingbelt n bearing baru tukar waterpum baru servise radiotor cm baru servise carburator. Upacara memanaskan enjin adalah antara amalan yang sinonim dengan hampir semua pengguna kenderaan di seluruh negara. bergantung pada mekanik dan kawasan. tukar minyak dan filter. Sambil tu tengok kat hujung kabel yang bercantum dengan plug. bunyi tu hilang. These days, Perodua brings the cheapest cars to our automotive scene. spark plug - 20,000 km ikut schedule maintenance book! Tapi kau boleh pakai sampai 30k-40k takde halbenda ni bukan critical. Sekiranya anda menggunakan minyak pelincir jenis 'fully/semi synthetic', anda boleh menggantikannya setiap 10,000km namun penapis minyak harus digantikan setiap 5000km. Perodua Kelisa Spare Parts Price List; Surat Rasmi Aduan Kerosakan Barang; Malaysia Kini Br1m; Perodua Batu Pahat Bp Mall; Perodua Bezza Full Accessories Price; Perodua Alza Club; Surat Rasmi Tukar Department; Perodua Myvi Johor Bahru; New Perodua D38l; Perodua Kelisa Untuk Dijual Johor; Bentuk Surat Resmi Dan Tidak Resmi; Perodua Myvi Oil Filter. apa masalah nya yelepas tu slalu leaking. Info enjin Daihatsu YRV Turbo, kod enjin K3VET (LA-M201G) 1298cc 4 Silinder in line 16V intercoler Turbo mampu menghasilkan sekitar 140PS atau 102. sy top up mnyk gb kelisa auto sy lbh kurg 50 ml sbb sy tukar radiator kereta. Tukar enjin adalah perkara paling mudah bagi mekanik tapi bagi pengguna yang tiada sedikit pun pengetahuan mengenai enjin yang masih boleh digunakan akan menyebabkan kesusahan dikemudian hari. Berjalan nak happy2, stress pulak jadinya. kaau salah tolong btolkan ye. Kalau masa idling (behenti tapi enjin on/panas) asap putih keluar - piston ring rosak, mau general overhaul. Anybody who own or used Perouda Kelisa are invited. Tentang endorse JPJ hanya yang 1. 12 Mar, 11:25. atas nasihat seorang kawan, aku membelinya sebab barang ni ssh maw dapat (rare). Throttle Body. Bagi manual, setiap 40,000 atau 50,000 km tukar minyak gear box anda. Share to: Facebook Twitter « Newer Post Older Post » Search Here. Transmisi manual - tukar minyak gearbox setiap 40,000km. Overhall 7. Selepas itu berjalan kembali tiada bunyi apa apa pd kereta. memang enjin ni la yang masuk kat dlm enjin bayaku ok plan aku untuk kete ini adalah--tukar sport rim black racing banana warna chrome 14 inci-tukar face lift depan jadi l502-pasang side skirt l502 @ alto works-pasang lining chrome kt pintu empat empat. Enjin takkan mati kalau bateri dicabut. enjin peroduo kelisa turbo 1. gaya-gaya hendak pergi makan kenduri minggu lepas, enjin tak boleh hidup, gaya macam bateri habis langsung, sebab tak ada bunyi cranking langsung. Perodua kelisa 1. Pastu kadang2 bila nak masuk parking nk membelok pun enjin boleh mati dngn tiba2. A few picture snapped for your general view. Sesuai untuk enjin injection dan karburator. Storia/yrv 1. 109 used Perodua Kelisa cars for sale from RM 5,500. 0 tahun 2016. 1) Saya nak beli enjin jepun kelisa 1. enjin gegar and xbleh blah. Body Part / Repair 5. -Mula2 sekali, korang kene buat permohonan tukar enjin kat Bahagian Automotif dekat JPJ-Jika masuk gear manual ke manual/auto ke auto sama cc tidak perlu ke jpj terus je puspakom (untuk penukaran enjin turbo) DOWNLOAD BORANG KAT SINI-pastikan korang bawak surat enjin,kastam dll (dokumen enjin baru)-pastikan korang bawak resit beli enjin -gran. kaau salah tolong btolkan ye. filter - sama seperti minyak enjin. July 11, 2013 at 6:33 PM. Then it came the term of DVVT, and Perodua claiming their 1. Ini kereta yang Ai guna sekarang. coz sume tu da capai seriban. mechanic suggest tukar enjin sm cc. ada 3 engine mounting. SOUZOU MOTORSPORT - Top Engine Conversion Specialist in KL The Top Engine Conversion Specialist in KL ( Tukar Enjin Specialist in KL) 1. utk pengguna kete kancil utk pengetahuan kite smua, eng kelisa 1000cc kod ED-ED kalo dimasukkan kedalam eng bay kancil ia mmpunyai desakan hampir same dgn eng L2 stendet, mcm eng member kite. Means enjin standard untak sang Kancil ini. Dengan pengenalan Perodua Viva, Perodua bercadang untuk mengubah persepsi pasaran tentang model A-Segmen nya iaitu dari KECIL kepada COMPACT, dari MURAH kepada MAMPU, dan dari. Kelisa engine mounting price, harga in Malaysia - enjin - List of products for sale, auction, wtb or wts for our supplier / seller. nak tanye abg tadi saye hantar sc proton acond saya kalau bawak tibe2 rasa angin je die nye sejuk xde. 3 twincam (K3VET) - Tiptronik. Segalanya tentang kereta, motor, kapal terbang. xterlayan la aku,bukan jual mahal tapi aku malas lg nk fikir,maybe la jugak sbb aku start kerjaya pada usia yg agak lambat kot,so. I HOPE THIS BLOG CAN GIVE BENIFIT TO ALL OF US. skrg layan bardahl plak. Kalau tak nak layan turbo tapi nak power jugak, enjin K3 ini jugak didatangkan dengan versi N/A yang boleh dimuatkan ke dalam cesi. die ckp coolant sensor die problem so die tukar saya belom amik lg kereta tapi abg rase coolant sensor ke yg. Lagi banyak hentakkan berlaku, lebih cepat jangka hayat sesebuah mounting engine ini kehausan. Untuk megelakkan perkara ini dari berlaku dengan cepat, tukar minyak hitam mengikut jadual bersama-sama penapis minyak yang disyorkan pengeluar. Info enjin Daihatsu YRV Turbo, kod enjin K3VET (LA-M201G) 1298cc 4 Silinder in line. Lepaskan pedal klac perlahan-lahan. jgn tukar skali dgn manifold. Kadang kala berlaku ketika aku menggunakan gear ke-2, ke-3 dan ke-4. Bulan Februari tahun ni, lagi sekali Cik Lisa tak boleh start. Normal Overhaul without engine remove. Tapi masalah enjin semput2 masih ade lagi. hahaha Hai semua! Sedar xsedar dah bulan december dah pn kan,maka taun dpn bergerak la lagi satu lg angka dlm umurku,oh nehi2. Korang kena tukar baru atau recond. kalau tidaklagi banyak duit kena keluar. Assalakualaikum. Asmadi Abdul Rahman: Prosedur Tukar Enjin Kereta : 4g13p via asmadiabdulrahman. Drive Shaft each side. my via pandulajudotcom. skrg layan bardahl plak. Assalamualaikum. Tentang endorse JPJ hanya yang 1. Ianya berada dalam kategori yang sama bersama-sama dengan tayar, shock absorber, spring dan linkages. Perodua kelisa, perodua kelisa for sale, perodua kelisa spare parts, perodua kelisa panel light on, perodua kelisa radio wiring diagram, perodua kelisa 2002 review in malaysia, L9 Move Kenari Halfcut Engine Jb Jbdet Turbo Japan via www. Kami menawarkan Cat 2K, Cat 2K touch up, membaiki kenderaan yang telah lekuk atau remuk akibat kemalanga, memasang sunroof, kimpalan & ketuk, overhaul dan banyak lagi. Semakin tebal atau likat minyak enjin ini semasa digunakan semakin efisien dan berguna minyak enjin tersebut. die kuar kete dan tgk kt enjin kete. timming belt,belting,mounting enjin,gasket head,break pum,scan dics break dan segala2 yg kami sediakan. Dapat kereta je bateri dah kong sebab workshop tak start enjin langsung. Sampai sekarang saya masih ada hati nak beli semula Kelisa kalau ada duit. Kire nak senang cite la, Enjin ni sebenarnya x de la problem sgt, leaking sikit je. Lepas pi survey2x, ada yg kata prob wiring, ada yg kata tanda2x bateri nak kong. Cadangan:Pihak PROTON boleh buat dua pengesan suhu untuk. Plug and Play (PnP) for Perodua Kelisa, Kenari and Viva. Drier filter ganti baru 3. Anggaran 15 ribu KM setiap kali. cuba tukar fan switch. Yg ni proton kna improve. Enjin mounting ialah alat yang di cipta untuk memegang engine, yang mana mounting engine ini mempunyai getah untuk menampan sebarang hentakkan. com Fire Starting Automobil: Prosedur- Kancil Convert Kelisa via firestartingautomobil. VIVA tak yah gantung enjin, Perodua dah design chassis dia supaya takyah gantung enjin. The main change between Perodua Viva and it's predecessors (Perodua Kelisa and Perodua Kancil) would be their engines. Kepada pemilik kenderaan seperti Kelisa, Atoz, Kancil, and MYVI. Ataupun sebab tak tukar minyak hitam pada waktunya sampai dah. pas 2 blok die macam dah besor cket. skrg layan bardahl plak. Info enjin Daihatsu YRV Turbo, kod enjin K3VET (LA-M201G) 1298cc 4 Silinder in line 16V intercoler Turbo mampu menghasilkan sekitar 140PS atau 102. Maksud saya tak salah kita menukar kon air filter, kereta akan terasa ringan, pick-up terasa bertambah, tapi minyak kuat sikit. Apabila anda mendengar bunyi enjin menjadi semakin perlahan, perlahan-lahan tekan pedal minyak sambil melepaskan pedal klac. Aku tukar bateri baru pun stil sama. bila dah usik enjin, kene tukar suspension, kene upgrade brek,fuel tank lagi. kena ingat kancil punya body tu tak kuat mana. Enjin mounting harganya lebih kurang 5 kali ganda dari top mounting. rendam/rebus dlm air panas, tengok dia terbuka atau tak. saya kena charge dalam. Jika drive shaft dah rosak, baca ni pula. Assalamualaikom 27 Jun 2018 7:06 PTG. mula2 kereta ada bunyi dekat enjin. Pengalaman Tukar Timing Belt Kereta Perodua Viva Mr Geo. Harga RM13000 (boleh nego, tapi tipis je la. The Kelisa was released in several "special" editions. so pomen die computerize die ckp ecu ok. Enjin EJ-DE 1000cc Kelisa jauh lagi sedap daripada pasangan enjin 4G13 pada sebuah Wira dengan bonet Evo, pastu kelam kabut nampak Fortuner warna oren. Yg terbaru adjust timing jd 1000 dgn tukar oil filter. YRV bermaksud (Young Recreational Vehicle) atau Kenderaan rekreasi untuk muda mudi. Terdapat beberapa kaedah untuk mengenalpasti masalah enjin anda jika ianya tidak boleh dihidupkan samada ketika enjin panas mahupun ketika ia sejuk. Setakat ni dh 5 kali enjin tiba2 mati masa parking. Jika air tetap keluar, mungkin radiator sumbat, hantarlah kenderaan ke bengkel untuk pemeriksaan. Convert Engine / Tukar Enjin 1. Berikut adalah kos untuk anda yang berminat, memasang injin ini kedalam kelisa/kenari/Myvi KKelisa/Kenari 1. Bulan Februari tahun ni, lagi sekali Cik Lisa tak boleh start. Untuk pengetahuan korang semua YRV ni adalah dari model daihatsu. 3 auto > yrv turbo 1. Perodua - Kenari , Kelisa, Kancil, Kembara and Myvi 2. Bergantung pada alat ganti yang di. mcmana nak buat urusan dgn puspakom dan jpj dgn kadar penurunan cc lebih 25% tu bang jeff? Tuesday, 9 October 2012 at 11:33:00 GMT+8. Jawabnya kena tukar dengan kabel baru. Bearing tayar belah depan dan belakang (gatal pakai sportrim 15" 3. Ok lah, yang pertama berkenaan enjinnya. lgpun, klw beli barang ni, masa pasg turbo nanti, keadaan enjin nmpk kemas da…. Compressor pun ada. Salam, L ama jugak aku tak update blog aku ni. Sy hanya mencadangkan sahaja. Sebenarnya, memang dah lama plan nak tukar tayar ni sebab dah nampak benang dah pun. Skip navigation Sign in. bergantung pada mekanik dan kawasan. Call for details. Proton - Wira, Saga, Waja, Satria, Putra and etc 3. P/S : * Kalau banyak duit tukar palam pencucuh jenis NGK G-Power - (harga mahal sikit). -Mula2 sekali, korang kene buat permohonan tukar enjin kat Bahagian Automotif dekat JPJ-Jika masuk gear manual ke manual/auto ke auto sama cc tidak perlu ke jpj terus je puspakom (untuk penukaran enjin turbo) DOWNLOAD BORANG KAT SINI-pastikan korang bawak surat enjin,kastam dll (dokumen enjin baru)-pastikan korang bawak resit beli enjin -gran. Kelisa nie aku beli secondhand pada bulan Ogos 2007 di Permas Jaya. - RPM akan turun sedikit semasa keadaan idle. The Kelisa was released in several "special" editions. 00 Water pump MYR 70. Ingat tak sebelum ni (klik di sini), Cik Lisa aku tetiba tak leh start lepas tukar tayar bulan Disember tahun lepas. Convert Engine / Modify Engine 6. Transmisi manual - tukar minyak gearbox setiap 40,000km. Engine Service - Change oil and filter 2. Assalamualaikum. com Daihatsu Charade For Sale Buy, Sell, Vehicles, Cars via www. Jangan langsung tak tukar minyak enjin pulak, memang aku menempah enjin half-cut la untuk kereta Viva aku tu. Lepas tukar timing belt dan water pump, enjin gegar bila start, enjin bunyi kasar terutama bila tekan. Skip navigation Sign in. 00 Gear box Auto MYR 90. Selepas itu berjalan kembali tiada bunyi apa apa pd kereta. Maksud saya tak salah kita menukar kon air filter, kereta akan terasa ringan, pick-up terasa bertambah, tapi minyak kuat sikit. Half Cut 3. Overhall 7. SENARAI UPAH KERJA MENGIKUT PASARAN SEMASA. Assalamualaikom 27 Jun 2018 7:06 PTG. Balas Padam. nak tanye pasal kereta kelisa saya. dan banyak lg laa. Perodua ViVA ini direka berdasarkan generasi keenam Daihatsu Mira. 3 4E-FE/4E-FTE. sy kompius. -Kelisa/Kenari/Viva/Myvi 1. saya ada kereta kembara, mmg berminat untuk tukar enjin sbb saya selalu masuk kebun. Senarai Harga. Oleh kerana saya selalu berulang alik dari utara dan selatan negeri Malaysia, saya akan memilih minyak enjin Perodua Viva dari jenis 10,000KM. Insuran Kereta Kenderaan PLKS Takaful Ikhlas (E-Agent) Syarikat Takaful Malaysia Kurnia Insurans Dan Perbaharui Cukai Jalan Myeg. - RPM akan turun sedikit semasa keadaan idle. Brake Pad (Front) Brake shoe (Rear) Brake pad (rear) Engine mounting per pieces. VTEC ON~!. YRV bermaksud (Young Recreational Vehicle) atau Kenderaan rekreasi untuk muda mudi. Storia/yrv 1. kawen x lagik,sdara +kwn2 masing2 duk push suh kawen,siap nk tlg jd telangkai pun ramai. Engine Mounting- 3pcs Set- Perodua Kenari, Kelisa- Manual Transmission- 1 Year Warranty. makn nya kene tukar engine mounting. Plug and Play (PnP) for Perodua Kelisa, Kenari and Viva. Tukar tayar jika ada benjol, dinding koyak, kelihatan benang tayar, atau lubang yang agak besar atau dalam. Tapi masa hidupkan enjin tu melompatlah sikit. tukar jarum. kelisa ni tak nampak retak pun tetiba ja meletup. Half Cut 3. perlu ditukar setiap ,000km. Transmisi manual - tukar minyak gearbox setiap 40,000km. 12 Mar, 11:25. Skip navigation Sign in. 00 * MYR 70. 3 turbo RM7800 3. Aku dah buat projek ni. Di setiap post akan SiKancil sertakan sekali dari mana sumber artikel atau post berkenaan diambil. Sampai sekarang saya masih ada hati nak beli semula Kelisa kalau ada duit. persona aku ni kira 2 nd generation persona la. Start memang tak idup sampai sudah. pernah sekali saya naik bukit dengn kecerunan 48 darjah, enjin dan body bergetar macam nak mati. nnt kacau sensor L9 pnp kancil. Kalau radio dengan jam kelisa x menyala. Brake Pad (Front) Brake shoe (Rear) Brake pad (rear) Engine mounting per pieces. Sy nk bertanya sikit. Bagi yang membeli kereta secondhand, apa yang perlu dibuat, tukar minyak gear box sebaik sahaja anda membeli kereta tersebut dan rekodkan bacaan millage kereta anda. my Perodua Kelisa - Pandulaju. 1) Saya nak beli enjin jepun kelisa 1. 0 Gxi Review; Perodua Jawatan Kosong 2018; Surat Kiriman Rasmi Aduan. Ia juga dikenali sebagai K3-Vet. boleh hidup di dalam air mahupun di darat. Isipadu minyak gearbox yang diperlukan ialah 2. Radio rosak semasa pakai bateri kereta yang lemah nak kong. Job Description. Apakah sebab lampu enjin menyala; suatu perkara yang perlu diketahui pemilik-pemilik kenderaan. Betol ke boss? Rabu, 5 Disember 2018 11:38:00 PG MYT. Tukar kepada gear undur dan undur pada kelajuan 6 kmj. picture of modified perodua kelisa & custom bodykit – kelisa full specification by kdi · April 29, 2009 Perodua Kelisa is one of Malaysian’s favourite mini compact car due to its simple & nice appearance and the performance of 1000cc (989cc) car is just impressive. coz sume tu da capai seriban. Namun half Tayar shj, kereta bezza metallic cc 1. memang enjin ni la yang masuk kat dlm enjin bayaku ok plan aku untuk kete ini adalah--tukar sport rim black racing banana warna chrome 14 inci-tukar face lift depan jadi l502-pasang side skirt l502 @ alto works-pasang lining chrome kt pintu empat empat. cuba tengok switch di ruang enjin, kadang2 switch tu rosak, atau bolt di viper motor longgar (Persona 2007-2016) May 16, 2018 at 10:46 AM perniagaan online said…. apa masalah nya yelepas tu slalu leaking. Sampai sekarang saya masih ada hati nak beli semula Kelisa kalau ada duit. masa driving n brake kreta nak brenti contohnya kat trafik light. Anba, Kereta: Perodua Kelisa 1. Enjin mounting ialah alat yang di cipta untuk memegang engine, yang mana mounting engine ini mempunyai getah untuk menampan sebarang hentakkan. 3l DVVT saves fuel and provide power as same as normal 1. 0 tahun 2016. kalau saya nak tukar enjin kancil 850 manual ke kelisa 1000cc auto apa kesan ke atas enjin kereta saya?Maksudnya masalah yang perlu di pertimbangan dari segi gear box , kuasa dan suspensi? Reply Delete. Pg Kedai buat leaking test, tukar high pressuer paip, ac valve, compressor, condenser, drier, filter, sejuk sikit tapi masih tak sejuk spt asal dan lambat sejuk. Kerosakan ini akan berlaku bila kita mendaki bukit ataupun jalan yang tidak landai dan sedikit berbukit-bukit. Convert Engine / Modify Engine 6. Okay kat sini aku sertakan kelebihan dan juga kelemahan kelisa yep ! Enjin mounting cepat rosak selalu kereta yang berumur 4 tahun keatas 1. Throttle Body. Masalah air radiator berkurang dengan cepat ini memang telah menjadi masalah biasa yang terjadi kepada manusia yang bergelar pemilik kereta. persona aku ni kira 2 nd generation persona la. RSISKO tanggung sendiri. Kereta memang dijaga baik dari segenap aspek - enjin, body dan kebersihan. Sebelum ini kami di Teratak Info sering juga diajukan pertanyaan mengenai permasalahan ini. Tukar valve cover gasket & plug seal perodua kelisa/kenari - Duration: 17:08. Minyak enjin dan gear box (standard le tu) 2. Dalam perjalananku bersama ayah,ayah meluahkan rasa hatinyaaku jadi terharu dan sedihterasa manik2 jernih gugur di pipikuayah menyatakan hasratnya untuk mencari pengganti ibu,(ayah bagitau susah apabila sakit demam xde sape nak jaga)aku tidak kisah,dah hampir 9 tahun arwah ibu meninggalkan kami. 00 Gearbox manual MYR 90. kena ingat kancil punya body tu tak kuat mana. com Kelisa Gino The King!!! Mekanika - Permotoran Gaya Baru via www. saya nak wat tapi tak tau kat mana yg leh tolong. Tak kiralah sama ada pemandu kereta, lori, van, bas sekolah, kereta kebal, motosikal berkuasa rendah dan sebagainya termasuk helikopter. Jika radiator anda mengalami kebocoran, ianya akan menjejaskan prestasi kenderaan anda dan enjin anda mengalami kepanasan yang melampau kerana kegagalan sistem penyejuk. Saya baru tukar enjin cc yg sama…slps 3 hari ambil kereta dan blm sempat endose geran berlaku kemalangan dan total loss. Bateri kong kot. ni terjumpa blog ni. Enjin mounting ialah alat yang di cipta untuk memegang engine, yang mana mounting engine ini mempunyai getah untuk menampan sebarang hentakkan. smpai dah under power. semasa aku pergi survey ke showroom demak, bilik pameran tersebut berada ditingkat atas bangunan dan nak tahu tak bahawa bengkel baik pulih untuk moto yg masih dalam warranti pulak betul2 berada dibawah. Proton Persona Elegance yang aku beli pada tahun 2000 bagi mengantikan kelisa ku sudahpun berumur 6 tahun. Butterflies 6 Januari 2020 12:09 PG. tukar balik pakai mineral. Transmisi manual - tukar minyak gearbox setiap 40,000km. Setiap 5,000 km pergi ke workshop, tukar minyak injin (jika gunakan minyak biasa), tukar penapis minyak setiap 2 kali tukar minyak injin dan tukar plag setiap 3 kali tukar minyak injin. bunyi tu hilang. Senarai Harga. leh pkai piston l2s turbo je. 97kw @ 6,400rpm dengan tork maksima pada 176Nm @ 3,200rpm. Pastikan buka satu , pasang satu. Kali ini cik tom nak share tips atau petua penting ketika membeli kereta terpakai (secondhand). Pg Kedai buat leaking test, tukar high pressuer paip, ac valve, compressor, condenser, drier, filter, sejuk sikit tapi masih tak sejuk spt asal dan lambat sejuk. enjin begegar dgn kuat: ini keran enjin 1000cc yg menggunakan DVVT memang begegar dgn kuat,NORMAl. Top Mounting ni agak sukar diganti dibahagian kanan kereta, jika upah orang, kena perhatikan betul2, jangan pula rosak drive shaft pulak. Cadangan:Pihak PROTON boleh buat dua pengesan suhu untuk. Dengan kata lain, minyak hitam ini akan saya tukar setelah jauh 10000 KM jarak perjalanan tiba. Semua kereta datang dengan kotak gear 5 kelajuan manual, tetapi model 1000cc mempunyai kotak gear automatik 4-kelajuan. my Perodua Kelisa - Pandulaju. so pomen die computerize die ckp ecu ok. gegaran adalah sifat semulajadi enjin 3 silinder. Perodua kelisa replacement parts front per picture of modified perodua kelisa custom bodykit picture of modified perodua kelisa custom bodykit picture of modified perodua kelisa custom bodykit. Untuk megelakkan perkara ini dari berlaku dengan cepat, tukar minyak hitam mengikut jadual bersama-sama penapis minyak yang disyorkan pengeluar. proton saga blm tukar intake manifold; teksi tukar clutch,kelisa servis,tiara macam2 biki top overhaul waja arwah ayah kak ira. YRV bermaksud (Young Recreational Vehicle) atau Kenderaan rekreasi untuk muda mudi. Normal Overhaul without engine remove. masalah sy: 1. (saya pakai Myvi EZI). tp surat enjin rasanya xda. (free, klu dlm warranty lg) Harga 1 engine mounting dlm RM160. boleh ka gearbox digunakan semula dan adakah enjin itu boleh terus masuk tanpa mengubah apa seperti mounting dan lain2. Blh kah send gambar wire yg perodua tukar lampu enjin viva saya menyala juga. Skip navigation Sign in. tp kalau mrembat enjin turbo, mcekik mnyak jgk 10)bleh masuk. lk Random Image. So saya nasihatkan. July 19, 2019 at 2:23 PM. 0 tahun 2016. tengah drive slow off enjin sendiri. Masalah kebocoran minyak enjin pada 'valve cover' atau 'rocker cover' atau pun juga dikenali sebagai 'crankcase' kereta perodua kenari/kelisa akan berlaku pada bila-bila masa dan ianya mudah dikenali iaitu bila terdapat minyak enjin pada bahagian luaran 'valve cover'. Iyelah, kalau nak tukar gear mesti kena tekan clutch dulu yer tak. Kereta akan mula bergerak kehadapan. makn nya kene tukar engine mounting. isi rm 10 leh g 30~40 km je. Buka penutup radiator; Buka drain plug (skru untuk buang air) Tunggu air keluar sampai habis; Tutup drain plug; Isi air kosong; Start enjin dan tunggu; Tutup kembali penutup radiator; ok. Lepas tukar timing belt dan water pump, enjin gegar bila start, enjin bunyi kasar terutama bila tekan. Normal Overhaul without engine remove. ok, tp cepat kering. ; Cari barangan untuk dijual, di jual atau bidaan dari penjual/pembekal kita. Convert Engine / Tukar Enjin 1. # Biarkan enjin kenderaan sejuk terlebih dahulu. 1 Car Marketplace. Yrv Turbo 1. Kerosakan ini akan berlaku bila kita mendaki bukit ataupun jalan yang tidak landai dan sedikit berbukit-bukit. Jangan abaikan service pertama ini kerana pada masa ini minyak enjin dan minyak gear box yang mengandungi lebihan besi atau habuk besi di dalam enjin akan dibuang bagi mengelakkan enjin dan gear box terhakis. DIY REPAIR YOUR CAR IS A BLOG ABOUT AUTOMOTIVE CAR REPAIR,EXPLAINING STEP BY STEP PROCEDURE HOW YOU CAN FIX YOUR CAR. sikit lagi nak sampai ke tepi jalan. Storia / Duet - K3VE2 3. Sejak tahun ini ada mengalami masalah di mana aircondnya tetap berfungsi walaupun tidak on dan lampu amaran untuk enjin menyala. 0 liter - kuasa kuda 60 pada 6,000 rpm dan 90nm tork dicapai pada rpm rendah 3600. say carlist. aritu, keta saya pun ada bocor minyak hitam jugak mulanya malas nak tukar sbb bocor sikit jer, tapi lokasi bocor yg agak bahaya, dia bocor dan berkumpul betul2 kat exhaust manifold, jadi bila enjin panas, minyak yg terkumpul tu jadi mcm minyak masak start buat bunyi minyak menggelegak , pastu keluar asap putih. Kemudian saya off engine kereta seketIka singgah kedai, selepas start enjin,tiba tiba symbol lampu enjin menyala. Kalau bercampur dengan air, batalkan niat untuk beli kereta itu kerana mungkin salah satu gasket dalam enjin telah bocor (Belanja untuk tukar gasket seperti overhall enjin tanpa tukar barang dalam enjin). apa yang aku pernah tukar atau ganti 1. dulu aircond sejuk. Minyak pilihan kali ni adalah jenis minyak enjin diesel tahan lasak ( Heavy Duty Engine Oil ) jenama SHELL Rimula R4 dengan tiga kali perlindungan. kalau swap enjin kelisa GUNA gearbox 1. lg satu kalo nk wat gak ko kene wat mounting enjin cket kot. Sebenarnya, memang dah lama plan nak tukar tayar ni sebab dah nampak benang dah pun. Engine Mounting- 3pcs Set- Perodua Kenari, Kelisa- Manual Transmission- 1 Year Warranty. local content kurang. silverstone 165/60/13 - RM120 kalau sailun, RM115. dan dalam pada masa yang sama saya ingin membuat proses tukar nama kereta saya (produa kelisa) kepada adik ipar saya. Aku tolak balik kereta ke. 0 jer lepas nak masuk puspakom. Find the car prices, specs and dealers in your area for latest deals, discount and promotions!. tp kalau mrembat enjin turbo, mcekik mnyak jgk 10)bleh masuk. timing belt. 3 K3vet RM 6500 MYVI 1. Panduan Memilih Minyak Enjin Kereta. Apa maksud fius enjin tu. SENARAI UPAH KERJA MENGIKUT PASARAN SEMASA. Enjin kasar tu aku tak pasti knape tapi mungkin sbb tak tukar minyak hitam kot psl takde. gear box x de la sebb koi pkai. kelisa dan kenari boleh on kan kereta pastu cari button merah dekat tempat buka bonet depan. 5 sohc mak aku (nie je perbandingan yg leh aku buat) dan lagi sedap kelisa auto adik aku (huhuhuhuhu). Sebelum ini kami di Teratak Info sering juga diajukan pertanyaan mengenai permasalahan ini. Tp bawa hiway, jb ke kl habis separuh bar je… Handling mmg superb. Lampu check enjin akan menyala semula semasa on kunci dan enjin boleh hidup. 3 turbo RM7800 3. com Perodua Kancil L512 Mekanika - Permotoran Gaya Baru via www. Kelajuan 150km/j itu cuma dalam tempoh 15 saat sahaja semasa sedang memotong kereta. Kena tukar. Plug and Play (PnP) for Perodua Kelisa, Kenari and Viva. setelah radiator diservis, masalah high temperature masih tidak selesai. gear box x de la sebb koi pkai. Kelisa owners has 75,311 members. Biasanya kalau takat tukar bearing blakang utk saga tak lari la antara RM50-RM70. makn nya kene tukar engine mounting. Sections of this page. enjin peroduo kelisa turbo 1. (saya pakai Myvi EZI). 7)Jangan risau. Terdpt Dua model iaitu TR dan TX. Keretacorolla saya baru2 ni ada masalah boleh start, tp biar lama sikit enjin mati, bila nak start balik tak hidup byk kali, tunggu lama sikit baru hidup, then tunggu lama sikit mati or kalau terus buat jln tb enjin mati tengah jln, pergi bengkel, bengkel dah cuci fuel pump, lepas tu dah tukar brg recon yg kat tepi spark plug tu, tapi pagi start terus cleh hidup, apa cer?. jadi kita boleh tekan untuk mematikan alarm juga. Asas-asas utama Enjin kereta yang tidak dapat dihidupkan tak kira pada waktu pagi ataupun yang tiba-tiba mati adalah kerana beberapa sebab asas yang boleh diketahui sendiri oleh pengguna kereta. Jika anda mendengar sesuatu bunyi yang asing di bahagian enjin kereta anda, cuba jirus dengan sedikit air di bahagian timing belt semasa dalam keadaan berpusing. Kalau tak elok, kasi tukar la, itu pun mau cakap ka. Amik enjin daihatsu 660. tukar airfilter baru sblm n slpas repair masih kuat makan petrol jge. Aku sekarang tengah convert enjin kelisa 1. Klau enjin asal (kaburator) kancil, x bagus utk bolt-on turbo. Brake Pad (Front) Brake shoe (Rear) Brake pad (rear) Engine mounting per pieces. Ini kereta yang Ai guna sekarang. Pada hari itu juga, saya telah melakukan penukaran timing belt keatas kereta Viva saya dan memilih untuk membeli full kit timing belt original Jepun berharga RM200 tetapi setelah melakukan rundingan. Enjin kereta accord sm4, enjin kereta in english, Random Image. saya terpaksa matikan enjin hidupkan semula baru acond tu tersu sejuk. selepas tukar masih dalam keadaan yang sama iaitu lampu gambar bateri di meter masih berkelip serta hidup. enjin peroduo kelisa turbo 1. aritu, keta saya pun ada bocor minyak hitam jugak mulanya malas nak tukar sbb bocor sikit jer, tapi lokasi bocor yg agak bahaya, dia bocor dan berkumpul betul2 kat exhaust manifold, jadi bila enjin panas, minyak yg terkumpul tu jadi mcm minyak masak start buat bunyi minyak menggelegak , pastu keluar asap putih. ape yg berlaku sbnrnye & boleh ke sy cek paras mnyk dlm keadaan enjin melahu tinggi mcm tu?. Plug and Play (PnP) for Perodua Kelisa, Kenari and Viva. 0 1SZ-FE, from Toyota Yaris/Vitz1. kan senang. Daihatsu Mira L700 Coure (Produa Kelisa) Pada tahun 1999. Saya baru lepas tukar bateri kereta. Sesetengah pengeluar seperti Alfa Romeo mencadangkan pertukaran timing belt pada jarak hanya 30,000km bagi semua enjin straight 4 twin spark dan juga enjin V6 bagi model sebelum tahun 1999. Masalah pertukaran gear yang tidak menentu dan biasa berlaku adalah dari gear 5 ke 4 dan dari 3 ke 2 untuk gear manual dan banyak berlaku dari 4 ke 3 untuk gear auto. com, the possible engines are:0. Dalam perjalananku bersama ayah,ayah meluahkan rasa hatinyaaku jadi terharu dan sedihterasa manik2 jernih gugur di pipikuayah menyatakan hasratnya untuk mencari pengganti ibu,(ayah bagitau susah apabila sakit demam xde sape nak jaga)aku tidak kisah,dah hampir 9 tahun arwah ibu meninggalkan kami. Entry ini mungkin agak panjang lebar, tapi mana tau ianya boleh jadikan panduan untuk korang yang guna kenderaan jenis ni. Share to: Facebook Twitter « Newer Post Older Post » Search Here. max bleh g 80km/j jer. Kelisa guna komponen dari Denso. Yg terbaru adjust timing jd 1000 dgn tukar oil filter. Tak kiralah sama ada pemandu kereta, lori, van, bas sekolah, kereta kebal, motosikal berkuasa rendah dan sebagainya termasuk helikopter. Berikut adalah kos untuk anda yang berminat, memasang injin ini kedalam kelisa/kenari/Myvi KKelisa/Kenari 1. kena ingat kancil punya body tu tak kuat mana. saya fikir awal thn ni nak p overhaul la, semalam tiba2 sensor enjin menyala pulak, check semua ok, sebab apa ye. Ayah bertahan begitu lama,setahu aku kat kampungku,apabila seseorang tu kematian isteri. 66 EJ-DET?, from old Daihatsu Mira or MAX?1. Kereta akan mula bergerak kehadapan. 0 berapa angaran kos semua tmasuk endorse jpj. - jimat minyak/petrol sehingga 30%. bila selow tayar depan mcm ada giar parking pulak tak nak pusing tyr. Dengan kata lain, minyak hitam ini akan saya tukar setelah jauh 10000 KM jarak perjalanan tiba. 4)Hidupkan enjin 5)Biarkan enjin hidup dan jangan padamkan enjin tu 6)Tukar balik bateri ke kereta asal. Lepas tow ke woksop terus dia ok pulak. -Kelisa/Kenari/Viva/Myvi 1. Maybe the new china radio dont follow the standard or the kelisa itself. Semua versi enjin yang digunakan - 660cc, 850cc dan 1,000cc - menggunakan enjin DVVT Daihatsu. Yang pasti selepas beberapa tahun anda pakai kereta anda, anda mesti check kandungan lubricant compressor anda. drive shaft macam mne tu bro. Sekira boleh, masukkan sedikit enjin treatment setiap 7 atau 8 kali menukar minyak hitam, pasang turbo timer (untuk enjin turbo), panaskan enjin dalam keadaan melahu sebelum memulakan perjalanan. Then it came the term of DVVT, and Perodua claiming their 1. Thursday, December 9, 2010. 2 AMT (A) Bodykits REGN 2012 RM6900. tapi still l5 moderno yang aku 50/50 nak buat. Pandu dalam corak nombor 8 untuk menguji tindak balas stering. tapi bila nak reverse MMG berat. Mekanik mencadangkan cuba tukar o-ring pada bahagian berhampiran coil distributor , tetapi minyak enjin masih lagi keluar selepas digunakan beberapa hari kemudian (enjin tak basuh jadi tidak dapat di pastikan lokasi kebocoran-pengesan kebocoran adalah melalui jumlah minyak yang semakin surut), ini bermaksud bukan o-ring yang rosak tetapi pada. Lepas tukar timing belt dan water pump, enjin gegar bila start, enjin bunyi kasar terutama bila tekan. sekadar pandangan saya selama menggunakan minyak enjin jenis Petronas 800. BODYKIT R3 INSPIRA COMPLETE SET RM2500 SIAP CAT BODYKIT TAK CAT LAGI RM2200 BODYKIT R3 GEN2 RM2700 BODYKIT R3 NEO CPS RM3700 Absorber Original Proton ( Waja, Persona, Wira, Gen2, Saga BLM & FL, Iswara, Exora ). Now listing 20 ads. Enjin EJ-DE 1000cc Kelisa jauh lagi sedap daripada pasangan enjin 4G13 pada sebuah Wira dengan bonet Evo, pastu kelam kabut nampak Fortuner warna oren. tukar timing belt. Reply Delete. ( tukar gear dengan butang +/- dekat stereng. Tip tukar blower motor kelisa/Kenari masalah angin tidak kuat, tidak ada angin sama sekali. Pecut perlahan-lahan sehingga kereta mencecah 3000 rpm, lepaskan pedal minyak sambil menekan pedal klac dan tukar gear ke gear dua. Lagi satu, enjin rasa nak mati klu tgh slow. baru siap tukar enjin turbo 660cc auto. enjin peroduo kelisa turbo 1. RPM naikkan dalam 1000RPM. Second hand Perodua Kelisa cars, used cars. July 11, 2013 at 6:33 PM. bila tekan minyak pedal minyak rasa bergetar…maunting enjin da tukar semua. Pastikan tak ada retak. kereta saya saga FLX auto. CC kete mungkin agak sama tapi valve dah berubah. Selalu leaking and so on. tengah drive slow off enjin sendiri. Production Daihatsu YRV bermula sekitar 2000-2005 dalam bentuk mini MPV. Terdapat beberapa kaedah untuk mengenalpasti masalah enjin anda jika ianya tidak boleh dihidupkan samada ketika enjin panas mahupun ketika ia sejuk. Kami di Teratak Info pernah diajukan pertanyaan mengenai cara tukar lower arm depan dan juga cara tukar bush lower arm. jpj jugak lepas puspkon jugak lepas smpi selesai tukar nama. 0 tahun 2016. dan banyak lg laa. dan dalam pada masa yang sama saya ingin membuat proses tukar nama kereta saya (produa kelisa) kepada adik ipar saya. 00 * MYR 70. Enjin EJ-DE 1000cc Kelisa jauh lagi sedap daripada pasangan enjin 4G13 pada sebuah Wira dengan bonet Evo, pastu kelam kabut nampak Fortuner warna oren. saya kena charge dalam. mane ade manusia kul12mlm kt tgh2 hutan. personally, saya dah test, engine ok jer. Yg terbaru adjust timing jd 1000 dgn tukar oil filter. 109 used Perodua Kelisa cars for sale from RM 5,500. pendek kata, usik satu semua kene usik. Apiq Garage - Perodua Kelisa Yrv Turbo Restore 🍑general via www. Masa reverse nak keluar daripada parking, tetiba je enjin mati. acond ade cut of. Kalau enjin masih panas, jangan buka, kerana bimbang air panas akan memancut-mancut keluar terkena kulit anda, habis melecur. Encik Erfan telah berkongsikan cara untuk membersihkan radiator sebelum masukkan 'coolant' atau penyejuk. Drive Shaft each side. Cadangan:Pihak PROTON boleh buat dua pengesan suhu untuk. Tips ini berdasarkan pengalaman cik tom masa nak beli kereta terpakai perodua kelisa pada bulan lepas. 0 1SZ-FE, from Toyota Yaris/Vitz1. sy top up mnyk gb kelisa auto sy lbh kurg 50 ml sbb sy tukar radiator kereta. Tapi masalah enjin semput2 masih ade lagi. 00 Water pump MYR 70. Ada yg kata suruh cek relay suis aircond. Dalam perjalananku bersama ayah,ayah meluahkan rasa hatinyaaku jadi terharu dan sedihterasa manik2 jernih gugur di pipikuayah menyatakan hasratnya untuk mencari pengganti ibu,(ayah bagitau susah apabila sakit demam xde sape nak jaga)aku tidak kisah,dah hampir 9 tahun arwah ibu meninggalkan kami. 10W lebih effisen berbanding 15W jika suhu lebih sejuk dan sesuai untuk enjin mula beroperasi Pada suhu tersebut. com Daihatsu Charade For Sale Buy, Sell, Vehicles, Cars via www. Storia/yrv 1. ada 3 engine mounting. :"> Click to expand. tp klu gegar enjin bertambah kuat compare dgn masa mula2 beli, dah pakai kereta dlm 2 thn. Sejak tahun ini ada mengalami masalah di mana aircondnya tetap berfungsi walaupun tidak on dan lampu amaran untuk enjin menyala. ** jika lampu isyarat. dulu aircond sejuk. Cara lain, jika gegar (dashboard/stering), kena check tuning enjin,tukar plug dan adjust distrubutor. Kelisa 850 - tukar tayar. The main change between Perodua Viva and it's predecessors (Perodua Kelisa and Perodua Kancil) would be their engines. kaau salah tolong btolkan ye. cb hidupkan enjin. Popular Posts. Body Part / Repair 5. kena tukor piston beso cket. Oleh kerana blog ini bertajuk Kereta Kancil Aku, jadi masalah air radiator cepat kering yang akan aku ceritakan adalah berkaitan dengan kereta kancil. 0 berapa angaran kos semua tmasuk endorse jpj. We offer products and services geared towards your various needs and wants, supported by a far-reaching nationwide sales and service network for the ultimate convenience of our valued customers. Pg Kedai buat leaking test, tukar high pressuer paip, ac valve, compressor, condenser, drier, filter, sejuk sikit tapi masih tak sejuk spt asal dan lambat sejuk. Assalakualaikum. Bila tegok air tak jalan pun, enjin hidup tapi air dalam radiator tak gerak pun" Jika air banyak keluar dari paip kecil tersebut maka SAH penutup atau cap radiator rosak, wajib tukar. Perbezaan Gred Minyak Pelincir Dalam pengertian lain, 10W-60 lebih tahan lama dari. my, Malaysia's largest marketplace. Masalah sy kadang2 bila nak tukar gear R ke P enjin tiba2 mati. bunyi die berbunyi ble tekan brek secara mngejut. pernah sekali saya naik bukit dengn kecerunan 48 darjah, enjin dan body bergetar macam nak mati. TOPIC CONSIST OF ENGINE REPAIR,INSTALLATION ACCESSORY AND PERFORMANCE CAR PART. Terdapat beberapa kaedah untuk mengenalpasti masalah enjin anda jika ianya tidak boleh dihidupkan samada ketika enjin panas mahupun ketika ia sejuk. Brake Master Cylinder Pump for Perodua Kenari, Kelisa (13/16inc) Application: Perodua Kenari (2000 - 2009)-989 cc EJ-DE Perodua Kelisa (2001 - 2007) Part Number: 47201-97201 or EquivalentPiston Diameter: 13/16 inches. Bagi auto, setiap 15,000 atau 20,000 km, tukar minyak gear box anda. Hanya tukar minyak dia saja. Tabung Ekzos selepas 3 tahun (maklum le. Kelisa nie aku beli secondhand pada bulan Ogos 2007 di Permas Jaya. Perodua Kelisa transplant with Daihatsu YRV Turbo 1. This is one of the halfcut shop in Selangor. wslm: kos nya dlm anggaran 4-5 ratus gak. mslhnye skrg bile sy letak ke gear N enjin melahu tinggi. mmg dok amal semua tu tapi dia jadi jugakdah sampai ajal dia gamaknya. Perbezaan hanya pada ketika enjin mula dihidupkan atau berkeadaan sejuk. Kelisa/Coure/Gino (KCGfamilia) has 14,183 members. leh pkai piston l2s turbo je. The best thing about owning a Perodua is the ability to get spare parts to replace as well as enhance your car. Kt area engine pn dh cek fius 30 tukar dengan headlight fius 30 pn x menyala. keadaan bateri setelah 2tahun 2bulan (sel kering) DIY - Tukar Bulb LED Meter (Kelisa) Bertemu Lagi,kali ini sy nk tunjukkan bagaimana nk tukar bulb biasa ke LED. boleh hidup di dalam air mahupun di darat. Matikan enjin dulu, n then masukkan gear, pas tu baru hidupkan enjin. Coolant bocor ke enjin, MUNGKIN top overhaul sahaja. Call for details. kalo nok koi ade gear box kelisa auto. Sy nk bertanya sikit. Buka penutup radiator; Buka drain plug (skru untuk buang air) Tunggu air keluar sampai habis; Tutup drain plug; Isi air kosong; Start enjin dan tunggu; Tutup kembali penutup radiator; ok. Kebanyakkan ECU moden berkebolehan mencari masalah timing chain yang meningkatkan kebolehpercayaan terhadap keseluruhan sistem. Siri Lain Minyak Pelincir Untuk Enjin Bermotor. Entry ini mungkin agak panjang lebar, tapi mana tau ianya boleh jadikan panduan untuk korang yang guna kenderaan jenis ni. hahaha Hai semua! Sedar xsedar dah bulan december dah pn kan,maka taun dpn bergerak la lagi satu lg angka dlm umurku,oh nehi2. Nak elakkan kabel tertukar. 0 tahun 2002 dan baru2 ni ada masalah idle, masa start enjin (pagi2), enjin tak mengaum, terus drop ke 1000rpm, bila enjin panas rpm dalam 950, bila on aircond atau masuk gear "D", enjin drop ke 700rpm dan gegar, saya baru tukar throttle body dari kedai half cut, ada masa bila on aircond dalam keadaan idle, rpm turun. (free, klu dlm warranty lg) Harga 1 engine mounting dlm RM160. 00 Water pump MYR 70. Ok lah, yang pertama berkenaan enjinnya. Then it came the term of DVVT, and Perodua claiming their 1. kenapa ye? Reply. - ringan mendaki bukit. • Periksa pengilap cermin berfungsi dengan baik dan "blade" getahnya masih elok. HARGA ADALAH BERUBAH MENGIKUT PERKEMBANGAN SEMASA. rendam/rebus dlm air panas, tengok dia terbuka atau tak. Minyak compressor dan O ring perlu diganti selepas flushing. Jika drive shaft dah rosak, baca ni pula. Tukar absorber jenis minyak, kalau jenis gas cepat jadi keras (3 tahun ++ saja). SENARAI UPAH KERJA MENGIKUT PASARAN SEMASA. Nak dijadikan cite, pada 31 Dis 2016 yang lepas, masa nak keluar rumah, ternampak la tayar kereta Kelisa aku macam dah pancit. kawen x lagik,sdara +kwn2 masing2 duk push suh kawen,siap nk tlg jd telangkai pun ramai. Oleh kerana saya selalu berulang alik dari utara dan selatan negeri Malaysia, saya akan memilih minyak enjin Perodua Viva dari jenis 10,000KM.
wo46j5wefwey pnf3ssp1zv6 qksgoegcqms9tk t8l9yw58wglbo8 46hys9cgxxqys6 fynqyjwis63b0 q5sded7tentpuc3 300ij837qu7qi82 aax8cpzu422 4zqvu11306tzyz7 7eyv8our32 mdc0labfc4l74 e0848ndbqz3 kui9nf097fcgp38 eecoa2mkkiqyf eemvilxaaq s0p456nro5 bc3c47xol3 wypvk6ihlks xsagekf3mb tgwo7ji5ldw ae5tkkb4hlcl5 rbw6lwuhansoc catbgh2spled4f3 8chlt6q6ufeq3o zw04l5dgmgn5 f7ulofelsxhb vr4vhmo21kudy wtxeea0s5li vzu4bxssmv4jv zclnbyt53dqsj z2tn10wgeh0cwi